top of page
  • Yazarın fotoğrafıSerkan Erdoğan

Soğuk Zincir Taşımacılık

Güncelleme tarihi: 6 Mar 2023

“Soğuk Zincir” soğuk ortamda muhafaza edilmesi gereken ürünler için gerekli ve yasal zorunluluğu olan bir taşıma türüdür.

Soğuk Zincir

Soğuk ortamda tutulması gereken ürünlerin, üretimden başlayarak sevkiyat, depolama ve sunum/satış aşamalarının tümünde üretim kriterlerine uygunluğu ve ürün özelliğini koruyabilmesi için uygulanan ve zorunlu olan soğuk taşıma, muhafaza v.b. işlemlere Soğuk Zincir denir.

Burada amaç tüketime sunulacak ürünlerin tüketici tarafında risk oluşturmamasıdır. Yasalar bu tarz ürünler için üreticilerin sorumluluklarını belirlemektedir. Üreticiler ürünlerinin sevkiyatından tüketimine kadar geçirdiği tüm aşamalar (üretim, sevkiyat, depolama ve sergileme) sırasında uyulması gereken sıcaklığı kontrol edip gerekli soğuk ortamı temin etmelidirler. “Soğuk Zincir” soğuk ortamda muhafaza edilmesi gereken ürünler için gerekli ve yasal zorunluluğu olan bir taşıma türüdür.

Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği M.24 Kararına göre;

  • c) Taşıma araçları ve depolarda havalandırma, sıcaklık ve rutubet ürün özelliklerine uygun olmalı, depolarda sıcaklık ve rutubet ölçer cihazlar bulundurulmalı, bilgiler sürekli olarak kaydedilmelidir. Soğuk zincirdeki taşıma vasıtalarında da sıcaklık ve nem ölçer cihazlar bulundurulmalıdır.

  • d) Depolar ve taşıma araçları ürün özelliği göz önüne alınarak, derin dondurulmuş ürünlerde -180C dan daha düşük sıcaklıkta olmalı ve ayarlandığı sabit dereceden + 0,5 C dan fazla sapmaya izin vermeyecek sistemde olmalıdır. Soğuk zincir bozulmamalıdır.

Bu maddelere göre Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde sınırlar çizilmiş ve üretici ve taşıma için gerekli zorunluluklar belirtilmiştir.

Üreticiler tarafından üretilen ürünler, Soğuk depolardan Cooldock olarak adlandırılan yükleme kapılarından yapılmaktadır. Bu sayede Soğuk Zincir bozulmadan dışarıdan hava ve bakteri gibi oluşumlardan temas kesilerek Frigofirik Tırlara yüklenmektedir. Soğuk zincir taşımacılığında Frigofirik Tırlar ve Frigofirik Konteyner ile taşımacılık yapılmaktadır.



Kaliteli ve uzman hizmet sağlayıcılar Asnak Lojistik Ağı'na dahil olabilmektedir. Soğuk Zincir lojistiği alanlarında yurtiçi ve uluslararası nakliye talepleriniz için hemen teklif alabilirsiniz. Hemen Teklif Al

32 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page